Коли краще хрестити дитину? Як підготуватися до обряду?

Хрещення - божественна благодать, яка є нічим іншим, як присутність Бога в нас. Це таїнство, результатом якого буде відродження і початок духовного життя. По завершенні десятиліть прямого богоотріцанія актуальність хрещення в нашому суспільстві зросла багаторазово. Розберемося, коли краще хрестити дитину.

таїнство хрещення

Коли краще хрестити дитину

Той, хто читає Новий Заповіт, помітить слова Ісуса Христа про те, що Царство Боже буде відкрито тільки тому, хто народжений від води і Духа. Церква це асоціює з хрещенням, відродженням і придбанням духовності. Таїнство можливо зробити над немовлятами, отроками, дорослими.

Вважається, що у випадку з новонародженими хрещення відбувається по вірі батьків і хрещених хрещених батьків. Саме останні сприймають благодать, яка подається дитині, а згодом допомагають йому самому прийняти дар - віру і рішучість жити за законами божим.

Хрещений батько і мати дають обітниці, беруть участь спільно з нетямущим немовлям в таїнстві і на все життя стають для нього наставниками і вихователями, а не просто приймають дитину з купелі. Це відповідальність перед Богом і людьми за виховання хрещеника.

Раніше хрещення діти отримували не так, як в наш час. Проходив підготовку до таїнства впродовж кількох місяців, а часто і років, вивчали віру, слухали повчання, молилися, піддавалися посту, відвідували церкву - вели життя християнина, тільки не причащалися.

Ухвалення їх до Церкви допускалося тільки після ретельного випробування на рішучість почати життя у Христі, зачатки якої вони вже отримали. З плином часу хрещення стали здійснювати з пелюшок. Одним з головних дій таїнства є триразове занурення в воду - це символічна паралель з Христом, воскресінню якого передувало триденне перебування в труні. Цей шлях повторює той, кого хрестять, при цьому відбувається оновлення його єства до глибинних основ.

Коли можна хрестити дитину?



Коли можна хрестити дитину

В даний час особливо суворих вимог до того, коли хрестити дитину, немає. Але беручи до уваги важливість питання з духовної точки зору, відкладати на тривалий час проведення таїнства не слід. За усталеною практикою немовлят хрестять на першому році життя. Вибір дня, в який краще хрестити малюка, в принципі, залежить тільки від особистих переваг батьків.

Таїнство може бути скоєно в пост, будні і свята. Однак кожному храму властивий свій уклад, тому перед остаточним визначенням дати і часу хрещення необхідна консультація зі священнослужителем.

Одним з факторів, що мають вплив на вибір того, в якому віці краще хрестити дитину, виступає неможливість присутності матері до 40-го дня від пологів. До цього часу породіллі заборонено входити в храм.

Відповідно до церковних правил, на проведення таїнства хрещення дітей до семи років потрібно тільки згода батьків як відповідальних за чадо перед Богом. До настання чотирнадцятирічного віку необхідна згода і дитини, і батьків. Починаючи з чотирнадцяти років, потрібно тільки згода самого підлітка.

Як підготуватися до таїнства?

Як підготуватися до таїнства хрещення

Організаційні питання не менш важливі. Для початку потрібно визначитися з вибором храму. Хоча це питання більш важливий швидше батькам, ніж дитині. Безсумнівно, хрестити малюка потрібно в тому храмі, парафіянами якої ви є. Проведення таїнства на дому теж можливо, але тільки в разі будь-яких особливих обставин, наприклад, при хворобі.

Важливий і відповідальне питання вибору хрещених батьків - хресних батьків. Це повинні бути люди, які сповідують православ`я і не є чоловіком і дружиною. При цьому подружжя може стати хрещеними різних дітей, народжених одними батьками, але не в один і той же час.

Саме восприемники дають обіцянку виховати дитину відповідно до віри і духовністю. А це виступає свідченням сили їх любові до Бога і ближніх, здатності передати і пояснити хрещеника те, у що і в кого вони вірять, бути вихователем і наставником. Свій вибір батьки часто зупиняють як на близьких, так і на далеких родичів, хороших друзів. Не можуть бути обрані в якості хрещених батьків люди, що знаходяться в чернецтві, і самі батьки.

Для хрещення дитини необхідні такі речі:

  • хрестинна біла сорочка або пелюшка;
  • натільний хрестик;
  • рушник;
  • свічки.

Необхідна атрибутика продається безпосередньо в храмі. Традиційно хрестик і ікону небесного покровителя малюкові дарують хресні. Батькам бажано підготуватися: сповідатися і причаститися. Відзначаючи хрестини, можна накрити стіл, запросити близьких, але слід пам`ятати, що немає місця зловживань, а знаменувати цей день повинні любов і духовна радість.

Підводячи підсумок, слід сказати про те, що здійснення таїнства хрещення - це початок шляху до порятунку, духовне народження людини. Це не просто данина моді, а перші кроки до благочестивого життя, в основі якої лежать заповіді Божі. Обов`язок батьків і хрещених батьків - прищепити дітям навички спілкування з Богом і віру.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

ІНШЕ

Чи можна вінчатися вагітної? фото

Чи можна вінчатися вагітної?

Чи можна вінчатися при вагітності? Цим питанням задаються багато пар, бажаючи отримати благословення Бога на свій…

Розлучення і дитина фото

Розлучення і дитина

Як діє розлучення батьків на психіку дитиниНе зійшлися характерами ... Такі слова звучать, подібно смертному вироку,…

Що потрібно для вінчання? фото

Що потрібно для вінчання?

Відео: Як підготуватися до вінчання в Церкві?Обряд вінчання - це дуже серйозний і відповідальний крок, що вимагає…

Дитина в церкви: за і проти фото

Дитина в церкви: за і проти

Релігія - це певний напрям кожної людини в житті. Вибір релігії є самостійним і усвідомленим кроком. Деякі люди живуть…


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Коли краще хрестити дитину? Як підготуватися до обряду?