Храм христа спасителя, історія та опис храму христа спасителя, вибух і будівництво храму христа спасителя

Храм Христа Спасителя

звертаючись до історії створення Храму Христа Спасителя, в першу чергу потрібно відзначити, що пов`язана вона з перемогою російської армії над багатотисячними військами Наполеона.

Імператор Олександр I в переддень Різдва Христового 1812 року, коли вже на російській землі не залишилося жодного солдата наполеонівських військ, видав Маніфест, в якому говорилося про необхідність створення в Першопрестольній на честь перемоги у Вітчизняній війні церкви імені Христа Спасителя.

Москвичі були натхнені настільки радісним повідомленням. Так і сталося Храм Христа Спасителя був збудований в подяку Всевишньому за заступництво і підтримку у важкий для Росії період, він також був свідченням надзвичайного мужності російського народу. Але будівництво храму почалося не відразу, тільки через кілька років і вже при правлінні Миколи I, який особисто визначив місце на березі Москва - річки в центрі столиці призначалася під будівництво такого важливого споруди.

Відео: Перший вибух, 12.00, 5 грудня, субота, 1931 Храм Христа Спасителя встояв. Потім ще 5 вибухів.

Проект храму був створений професором архітектури К.А. Тоном і витриманий в російсько-візантійському стилі. Церемонія урочистого закладення храму відбулася ще в 1829, однак, будівництво було закінчено тільки в 1882р за часів правління Олександра III.

У травні 1883 року відбулася церемонія освячення храму. Висота його була 103 метри, він був на 1,5 вище Санкт-Петербурзького Ісаакіївського собору. Храм Христа Спасителя повинен був вміщати в себе 10 тис осіб.

У православних храмах Росії чільним є іконостас. Але так було не завжди, спочатку іконостас служив перешкодою, яка відділяє вівтар від всього приміщення. Ворота іконостасу (3 двері) ведуть безпосередньо до вівтаря. Кожна така двері має свою назву, наприклад, Царські врата, це ті, що розташовані прямо перед престолом, праворуч від них розташовані Південні врата, а зліва - Північні ворота.

Іконостас в Храмі Христа Спасителя має восьмигранну форму, це різьблений іконостас-каплиця, що нагадує обрисами чудовий казковий палац в мініатюрі.


Храм Христа Спасителя

Храм Христа Спасителя з його білосніжними стінами і золотими куполами, величний і значимий для народу, відразу ж став символом духовності і православ`я в Росії. Стіни храму були розписані знаменитими художниками того часу Верещагіним, Сурікова, Крамським. Люди звідусіль приходили, щоб побачити величну споруду, тим більше що воно поруч з Кремлем на набережній Москва - річки створювало дуже цікавий біло-червоний архітектурний ансамбль.

Вибух Храму Христа Спасителя

У трагічному для життя храму 1931 році радянська влада вирішила, що найбільшому в російській православній церкві храму не місце в центрі Першопрестольній. І 5 грудня храм був підірваний і знищена пам`ять про велику перемогу у війні з Наполеоном і про подвиг російського народу. Перший вибух величезної сили не зміг зруйнувати велична споруда і тільки з другої спроби храм впав. Майже півтора року треба було будівельникам, щоб розібрати уламки храму. На його місці планувалося спорудити колосальний за розмірами Палац Рад з величезною фігурою Леніна. Однак будівництво, яке розпочалося в 1937 році, так і не завершилося в зв`язку зі зміною зовнішньополітичної ситуації і початком у 1941 році Великої Вітчизняної війни. Тоді конструкції металевого каркаса майбутнього Будинку Рад, готові до монтажу були віддані для створення протитанкових їжаків, які повинні були захистити місто.

Війна закінчилася, а на місці храму ще довгі 13 років зяяла величезна діра, на місці якої в 1958 році був побудований басейн з назвою «Москва».

Будівництво Храму Христа Спасителя заново

І тільки в 1990 роки почалося будівництво храму заново, воно тривало майже 10 років, і в 2000 році Храм Христа Спасителя був освітлений. Новий храм являє собою повну копію того, варварськи зруйнованого колись храму. Тільки розпису всередині храму, як і загублені ікони, люстри і ліпнину в первозданному вигляді відтворити не вдалося.

Іконостас в Храмі Христа Спасителя

Але головний іконостас, який по праву вважається однією з найцінніших реліквій у всьому світі, був відтворений за зразком минулого і має висоту 26,6м і форму восьмигранної каплиці. Він вирізаний з чистого білого мармуру і виглядає зробленим з порцеляни. Чотириярусний іконостас Храму Христа Спасителя вінчає позолочений купол з бронзи, всередині розташовується престол, а всі хрести і багато елементів позолочені. До сьогоднішнього дня ведуться роботи по прикрасі внутрішнього оздоблення храму і його іконостасу.

Атмосфера храму справляє незабутнє враження, його величність не тисне, а навпаки дозволяє відчути себе частиною чогось дуже світлого і значимого.


Сучасний Храм Христа Спасителя - Це цілий комплекс до складу якого входять «верхній» і «нижній» храми.

«Верхній храм» - сам Храм Христа Спасителя містить три престолу, головний з яких споруджений в ім`я Різдва Христового, південний - Миколи Чудотворця, північний - князя Олександра Невського.

«Нижнім храмом» є Преображенська церква, яка була створена в пам`ять про Олексіївському жіночому монастирі, який розташовувався колись саме тут. Три вівтаря Преображенської церкви: основний - Преображення Господнього, два малих - Тихвінської ікони Божої Матері і Алексія чоловіка Божого.

Храм Христа Спасителя

На сьогоднішній день Храм Христа Спасителя діє в повному обсязі, так само тут працює музей - філія історичного музею міста Москви.

Відродженого храму 10 років, якщо вести відлік від моменту його освітлення в 2000 році. Існує одна цікава легенда про те, що місце під храмом прокляте.

Ще в XVI столітті на Чертольскіх пагорбі, де розташовується храм, перебував перенесений зі старого місця жіночий Олексіївський монастир, засновником якого в XIV в. був митрополит Олексій наставник Дмитра Донського. Коли було вирішено спорудити саме тут Храм Христа Спасителя, старовинні споруди Олексіївського монастиря були безжально знищені, а самі черниці переведені в Червоне село. Ось тоді-то настоятелька цього монастиря і прокляла місце, де була зруйнована її обитель і напророкувала кожної будівлі на цьому місці не більше 50 років життя.

Звичайно, це всього лише легенда нічим не обгрунтована і якась зовсім християнська, але спочатку храм простояв 48 років, пізніше будівництво зовсім не було добре, а плавальний басейн на цьому місці прожив всього 30 років.

Не залежно від того, що вас спонукає на відвідування Храму Христа Спасителя, ви жодної хвилини не пошкодуєте про своє рішення, адже це те саме місце, яке в якому обов`язково потрібно побувати.

Відео: Храм Христа Спасителя .Історія відтворення

Романчукевич Тетяна



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

ІНШЕ

Як вести себе в церкві? фото

Як вести себе в церкві?

У кожної віруючої людини, навіть якщо він не ходить на церковні служби, час від часу буває бажання звернутися до Бога.…

Кіжскій цвинтар фото

Кіжскій цвинтар

Відео: Світові скарби культури Погост Кижи, Росія 2010Незвичайні місця часто знаходяться зовсім близько, варто лише…


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Храм христа спасителя, історія та опис храму христа спасителя, вибух і будівництво храму христа спасителя