Свято 19 серпня - перетворення господнє і спаса нашого ісуса христа

Свято 19 серпня - Преображення Господнє і Спаса нашого Ісуса Христа

Щороку, 19 серпня, під час Успенського посту, Православна Церква відзначає свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Це свято належить до двунадесятих - тобто, входить до числа дванадцяти найважливіших після Великодня християнських свят, і є не перехідним - щороку святкується в один і той же день.

Велич свята підкреслюється всім, що в цей день відбувається церквою: літургіями, читанням паримій - відповідних моменту уривків з Бібліі- співом канонів - складних і урочистих церковних гімнов- кольором одягу, в яких священики звершують богослужіння - він білий, і символізує той світ, який церква називає нетварним - НЕ створеним, початковим, благодатним, які мають божественну природу. Саме в цьому світлі бачили Ісуса Христа в день Преображення його учні - Петро, Яків та Іван, і сталося це на горі Фавор.

Свято це має давнє коріння, і відзначався ще до Ісуса Христа, але його значення було іншим - він називався «святом Кучок», або «днем зведення куренів». У цю пору року ставало холодніше, та й клімат тоді, як вважають вчені, був суворіший, ніж сейчас.Іменно в цей день Ісус з трьома своїми найближчими учнями вирішив помолитися на горі Фавор - це було в останній рік його служіння на Землі.

Незадовго до цього, знаючи про свою швидку смерть, Він почав розповідати про це апостолам, і говорив, що повинен піти в Єрусалим, де буде убитий, але третього дня Він воскресне. Апостоли засмутилися, а Петро став заперечувати Христа, кажучи, що з Ним не станеться цього. Щоб заспокоїти своїх учнів, Ісус пообіцяв частково показати їм, яким Він стане після відходу з цього світу.

Коли апостоли разом з Учителем виявилися на горі Фавор, Він молився, але вони впали в сон від сильної втоми. Поки учні спали, Христос преобразілся- прокинувшись, вони побачили Вчителі в білих, яскраво світяться одязі - це і був нетварне, божественний і благодатне світло. У яскравому світлі, що виходить від усього вигляду Ісуса, учні побачили двох старозавітних пророків - Іллю і Моїсея, з якими Він говорив про майбутній йому жеребки і стражданнях. До кінця бесіди Петро звернувся до Христа, запропонувавши Йому побудувати три намети - три куреня: для Нього, Іллі та Мойсея.

Відео: Преображення Господа Бога і Спаса нашого

Апостол Петро, якому судилося стати одним із засновників християнської Церкви, не усвідомлює значення Ісуса Христа - він ставить Його в один ряд з старозавітними пророками, хоча Він є Господь.


Коли Петро говорив про це, їх всіх осінило біла хмара, з якого пролунав голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я благоволеніе- Його слухайте». Апостоли, почувши це, в страху впали на землю, і в цей час все зникло - залишився тільки Ісус, такий же, яким вони звикли бачити Його завжди. Він підняв своїх учнів, що лежали на землі, і сказав їм, щоб вони не боялися. Коли всі стали спускатися з гори, Ісус сказав апостолам, щоб вони нікому не розповідали про те, що бачили, до тих пір, поки не трапиться з Ним все, про що Він говорив з ними - Його смерть на хресті і воскресіння на третій день.

Гора Фавор знаходиться недалеко від Назарета. Її висота - понад 500 м, і це єдине місце, де Ісус перетворювався під час Свого земного життя. Вершина гори рівна, і сьогодні на ній стоїть православний Преображенський храм, з дуже красивою розписом і оздобленням. Вперше тут побудували храм в IV столітті, і зробила це Свята Рівноапостольна цариця Олена Константинопольська, дуже відома в історії християнства, і всіляко сприяла його поширенню.



Під час хрестових походів і воєн за віру храм був зруйнований мусульманами, а всі християни вбиті, і тільки в XIX столітті він був відроджений російським ієромонахом Іринархом.

Спочатку старець влаштував собі келію на руїнах храму, і жив там разом зі своїм учнем, здійснюючи богослужіння і харчуючись плодами землі, і був дуже поважаємо місцевими жителями-мусульманами. Потім він звернувся за допомогою до Росії, і російське Палестинське Товариство виділило гроші на будівництво храму. З тих пір гора Фавор і храм Преображення Господнього стали місцем, куди прагнули православні християни з різних країн світу.

До речі, є версія походження слова «фаворит», пов`язана саме з подіями в день Преображення Господнього, а не із запозиченнями з італійського або англійської мови: по ній, фаворитами після совершившегося на горі Фавор дива стали називати трьох апостолів - Петра, Якова та Івана.

У храмі Преображення є чудотворна і особливо рідкісна ікона Богородиці, за допомогою якої зцілилася безліч людей. Рідкість ікони в тому, що це не написане зображення, як інші святі образи, а гравюра. Є багато випадків, коли люди з онкологією та іншими важкими захворюваннями отримували зцілення, приїхавши в храм Преображення Господнього на гору Фавор.

У цьому храмі відбуваються дивовижні речі, і саме це місце вражає своєю незвичайністю. Перш за все, сфотографувати храм і гору так, щоб передати все їх велич, не вдалося ще жодному, навіть самому талановитому фотографу.


Про Благодатному Вогні, що з`являється в цьому місці, відомо меншому числу людей, ніж про Вогні в Єрусалимському храмі. У свято Преображення на гору спускається хмара - в ній виблискують зірниці, і потім вони починають виблискувати всередині храму, переважно у вівтарі і біля нього. На Фаворі є і католицький храм, але там подібних явищ ніколи не було.

Преображення Господа нашого Ісуса Христа - Значуща подія для всього християнського світу, проте російська історія пов`язана з ним найтіснішим чином. Відомо, що, коли Петро I заново створював російську армію, перший полк був названий Преображенським - і не випадково. З цього полку почалася не тільки нова російська армія, а й нова історія Росії - велика історія перетворення всього російського держави. Преображенським називалося село, в якому формувався полк, і це теж не проста випадковість - це промисел Божий. Село могло б називатися по-іншому, але називалося саме Преображенським - і державі Російському судилося стати великим і могутнім.

У Росії сьогодні чимало храмів на честь Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Наприклад, відома всьому світу дерев`яна Церква Преображення Господнього на острові Кижи, побудована на початку XVIII століття, є дійсно єдиним у своєму роді, і неповторним пам`ятником. На жаль, сьогодні вона знаходиться в критичному стані, і фахівці ніяк не можуть домовитися про те, який метод реставрації краще використовувати, щоб врятувати унікальний пам`ятник російської архітектури.

У багатьох містах Росії є храми Преображення - тільки в Москві їх близько десяти. Раніше їх було більше, але в 30-ті роки XX століття багато храмів були знищені, і загублені для нас безповоротно. В інших країнах світу, де є православні християни, теж побудовані храми Преображенія- є також монастирі і церкви в них.

Валаамського Спасо-Преображенський монастир, заснований більше 1000 років тому, теж відомий всьому світу. Його називали Північним Афоном, і сотні років він був не тільки духовним, але і культурним, і просвітницьким центром православного світу.

Відео: Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. 2015 р

Свято Преображення називають в народі яблучним Спасом. До цього дня було не прийнято їсти яблука та інші плоди нового врожаю, крім огірків, але, коли він наступав, до храмів везли яблука возами - священики повинні були освятити плоди, які потім слід було роздати бідним. Тому Яблучного Спаса все чекали, і дуже раділи його приходу.

З давніх часів в цей день церквою освящался виноград, але в Росії він не визріває, а ось яблука - це справжні російські фрукти, улюблені усіма людьми, від малого до великого, тому вони і стали символом великого свята.

сенс свята Преображення, звичайно, не в тому, щоб радіти яблукам і іншим плодам, хоча це чудово.

Цей сенс не є таємницею: чи варто подумати зовсім небагато, щоб зрозуміти, що означає Преображення Господа - воно означає, що для Бога немає неможливого.

Відео: Мульткалендарь 19 серпня. Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

Божественне світло, що струмує від одягу Христа, обіймає весь Всесвіт, і пронизує все, що є в ній. Але ж людина створена за образом і подобою Бога, і йому варто тільки взяти цей світ, щоб стати причетним до чуда, і теж зуміти перетворитися - стати вище, чистіше, добріше і прекрасніше. І чим більше людей хоча б спробують усвідомити диво Преображення, тим краще і світліше стане весь наш світ.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

ІНШЕ


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Свято 19 серпня - перетворення господнє і спаса нашого ісуса христа