Свято 5 червня - день святого духа

день Святого Духа

День Святого Духа відзначається православною церквою в понеділок, що слідує одразу за святом Трійці, і історія цього свята для звичайної людини досить туманна, однак можна спробувати в ній розібратися - хоча б в загальних рисах.

Відео: День народження Церкви: 19 червня - свято Святої Трійці, П`ятидесятниця

Важливість Святого Духа для християнства

Що таке (або хто такий) Святий Дух, і яким значенням Він наділяється в християнстві? У визначенні говориться, що це третя особа Святої Трійці, але навіть християнські конфесії до сих пір не змогли домовитися про те, який саме є Його природа. Саме ця причина стала однією з основних, що викликали поділ церков на Західну і Східну, а пізніше з`явився і протестантизм, у якого теж свої погляди на це питання.

Католики і православні не змогли домовитися ось про що: від кого виходить Святий Дух - від Бога-Отця або від Бога-Сина? Православні впевнені, що перше, але католики вважають вірними обидва варіанти - ось тут і виникає розбіжність.

А що ж думають протестанти? Всупереч своїй назві, протестантська церква не протестує проти цих точок зору - вона просто їх не заперечує, а Святому Духу в протестантизмі надається дуже велике значення. Наприклад, п`ятидесятники вважають Його особистістю, вселяє в віруючих Божественну силу - а це серйозне заяву. У всьому цьому досить багато містики, і занадто в це вникати не варто - досить просто зрозуміти, що Святий Дух дуже важливий для всіх християн.

Відео: Свято Святого Духа [Директива Дугіна]

Святий Дух в православ`ї

Отже, в православ`ї йдеться, що Він дорівнює й Отцеві, і Синові - у них одна Божественна природа, так що, шануючи Його, віруючий шанує і Їх - в принципі зрозуміти нескладно.

Відео: ДЕНЬ СВЯТОГО ДУХУ. ПРИВІТАННЯ. МОЛИТВА

Однак далі йдеться про відмінність, про те, що Він виходить від Бога-Отця, і так було завжди - поняття часу в релігії не існує. Святий Дух може вселятися в людину, і ця людина починає здійснювати дивовижні, чудові і Божественні вчинки - церква пояснює це людське властивість саме так. Ще Святу Трійцю розуміють як Розум - Бога-Отця, Слово - Бога-Сина і Дух, і все це об`єднують в одну сутність: це теж можна зрозуміти, тому що розум, слово і душа навряд чи можуть існувати окремо навіть у розумінні звичайних людей.



У православ`ї Святий Дух завжди наділявся таємничим і загадковим характером: Його представляли чимось на зразок аноніма, інкогніто - це те, що не можна побачити і зрозуміти, але можна уявити і відчути. Передбачається, що «в кінці часів» все дізнаються достеменно, що Він є, а сама церква до кінця часів відсилає нас щоразу, коли не може чогось пояснити - до цього ми вже давно звикли. Конкретного імені у Святого Духа немає, зате є багато різних імен, якими Його називають богослови і церковні містики, що пояснюють, що з Ним було пов`язане все саме піднесене і прекрасне. Навіть найбільш «просунуті» служителі церкви визнають, що в Святому Письмі образ Святого Духа дається дуже туманно: Його називають і полум`ям, і пахощами, і голубом летять - до речі, саме так Він часто зображується для мирян, - і в той же час говорять, що Він не є чимось з цього.

Відео: Свято Трійця, п`ятидесятниця, День Святої Трійці, Зішестя Святого Духа,


Що ж таке Святий Дух?

Що означає приймати Святого Духа, і як взагалі можна прийняти те, чого не розумієш? В принципі, цілком можливо: адже пояснити, наприклад, закон всесвітнього тяжіння можуть далеко не всі (та й взагалі, чи можна його пояснити?), Але ніхто з них не сперечається, і все його приймають - мабуть, таким же чином віруючі приймають святого Духа. Можливо, більш зрозумілими будуть слова про те, що Він веде людей до любові і радості, і допомагає їм дарувати іншим все найкраще, що у них є - так говорили багато християнських святих, які називали прихід Святого Духа «метою буття християнина».

Деякі дослідники Біблії, намагаючись пояснити сутність Святого Духа людям, призводять ще більш зрозумілі приклади. Вони називають Його «діючою силою Бога», і пояснюють, що Бог, незалежно від того, де Він перебуває, може направляти цю свою силу куди завгодно - для Нього немає меж ні в матеріальних, ні в духовних сферах. Наприклад, коли ми говоримо про те, що сонце потрапляє в приміщення, це не означає, що наше світило саме туди входить - як у віршах Маяковського, - а означає, що в приміщення проникають його промені. Саме ж Сонце залишається на своєму місці - по відношенню до нас, - хоча саме завдяки його діючій силі живе і благоденствує вся наша планета. Ось так само і Богу необов`язково бути присутнім де-небудь особисто - Він може знаходитися всюди за допомогою Святого Духа - це пояснення істотно зміцнює християнську релігію.

Однак якщо намагатися зробити висновок про природу Святого Духа, використовуючи різні християнські джерела, заплутатися можна не на жарт. Так, в Євангелії говориться, що Його слід сприймати як реальну особу - про це говорить учням Ісус Христос. Далі вказується, що Святому Духу притаманні звичайні емоції, як і нам, людям: Він може радіти чи сумувати - а такі риси притаманні конкретної особистості.

Святий Дух - Спаситель від гріхів?

Серед безлічі дій, приписуваних богословами Святому Духу, є і таке: Він викриває нас в гріху, причому ще тоді, коли ми про нього й гадки не маємо - з самого раннього дитинства. Тут може не матися на увазі те, що Він викриває дитини, однак Він пояснює, що таке гріх, вказуючи, як треба і як не треба робити. Якщо спробувати розібратися, що означає саме поняття гріха, то туману теж буде багато.

Хто взагалі визначив, що є гріхом, а що ні? Якщо не міркувати про смертні гріхи, які зрозумілі всім, а намагатися дізнатися, яка поведінка є гріх, а який ні, протиріч виявиться безліч. В Біблії немає чіткого поняття гріха, але зате говориться, що ми грішні з самого народження - цікаво, що ж ми таке встигаємо зробити, щойно народившись?


Зрозуміло, всім відома біблійна легенда про Адама і Єву, і про те, як вони не послухалися Бога - але причому тут все решта люди? Виявляється, гріх передається через народження природним чином, і тіло людини оголошується носієм гріха - чому християнська релігія це стверджує? А ось це зрозуміти нескладно. Справа в тому, що дана релігія базується на вченні про первородний гріх: якщо погодитися з тим, що винні тільки наші прабатьки, а ми ні при чому, то це буде означати, що людям не потрібно ніяке спокутування - в цьому випадку викупна смерть Ісуса Христа виявиться марною, і основи християнства, як релігії, будуть подорвани.Возможно, якби людині не твердили з дитинства про різних гріхах, і про необхідність їх уникати, то йому б і в голову не могло прийти здійснювати гріховні вчинки, але християнська церква (і не тільки) вважає інакше.

Так що краще самим контролювати свою поведінку і ставлення до світу: адже ніхто не буде сперечатися з тим, що основні цінності християнства збігаються з загальнолюдськими, так чому б їм не слідувати? Ніякі спокуси і гріхи будуть нам не страшні, якщо ми перестанемо заздрити і гніватися, що не будемо обманювати своїх ближніх і бажати їм зла, позбудемося від ліні і марнославства - так що в цьому сенсі вчення про Святого Духа, що несе нам все краще і піднесене, справді варто прийняти з радістю. Не дарма апостол Павло називав плодами Святого Духа «любов і радість, мир і довготерпіння, лагідність і милосердя, лагідність і віру».

Як святкується День Святого Духа

У православних церквах читаються особливі молитви і проходять спеціальні служби: вважається, що на віруючих сходить Його благодать. Святий Дух називають Всесильним і животворящим, і багато людей приходять до церкви з букетами з свіжих квітів і листя, прикрашають зеленими гілками храми і свої житла - це нагадує про те, що Святий Дух присутній скрізь, як і милість Бога.

За традицією, в цей день не покладається працювати, і особливо це стосується сільськогосподарських робіт- в День Святого Духа часто бувають грози - принаймні, так було раніше. А ще люди вважали, що погода на все літо визначається погодою в цей день.

Католицька церква відзначає це свято в травні, і в багатьох країнах він проходить весело і радісно. Наприклад, в Німеччині здавна прийнято в День Святого Духа плести вінки, гуляти, кататися на човнах, а й там теж збирають квіти і зелень, щоб прикрасити ними будинки і храми, і скрізь наводять лад. Молодь в цей час влаштовує навіть танці, фестивалі і спортивні змагання, так що чітких канонів святкування немає: головне, щоб це свято ніс людям добро, світло і любов.

У 2017 році свято День Святого Духа випадає на 5 червня.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

ІНШЕ

Як вести себе в церкві? фото

Як вести себе в церкві?

У кожної віруючої людини, навіть якщо він не ходить на церковні служби, час від часу буває бажання звернутися до Бога.…


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Свято 5 червня - день святого духа