Свято 28 серпня - успіння пресвятої богородиці

Свято 28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці

У Православній Церкві богослужбовий рік завершується святом Успіння Пресвятої Богородиці - Він відзначається 28 серпня (За старим стилем це було 15-е), і присвячений закінченню земного шляху Пречистої Діви Марії, Божої Матері. Слово «успіння» іноді перекладають на російську мову, як «смерть», але цей переклад не відповідає істині - буде правильніше перекладати це поняття, як «сон», або «засинання».

Це свято на диво красивий і піднесений, тому що Богоматір нарешті звільнилася від Свого земного ноші, і перейшла в Царство Світла, взята туди Своїм Сином, Господом Ісусом Христом. Все відбувалося так, як ніби Вона заснула на короткий час, а потім прокинулася для вічного життя.

Після хресної смерті Христа, Його Воскресіння і Вознесіння на небо Богоматір ще довгий час жила на Землі. У різних істориків зустрічаються розбіжності, але Її життя тривало ще близько 20 років, і жила Вона в будинку апостола Іоанна, так як саме йому Ісус заповідав піклуватися про Неї. Богоматір часто бувала в тих місцях, де проходило земне служіння Її Сина, де Він бував зі своїми учнями, проповідував і являв чудеса. Там Вона молилася про те, щоб Господь швидше взяв Її до Себе.

Одного разу Богоматір молилася на Єлеонській горі - там, де відбулося Вознесіння Господнє, і побачила архангела Гавриїла: він передав Їй, що дуже скоро, через три дні, земний шлях Її буде закінчено, і залишив їй світиться гілка, як знак того, що все це дійсно відбувається, а також як символ вічного життя.

Марія дуже зраділа, розповіла про це апостолові Івану, і стала готуватися до завершення Свого земного життя. Хоча інших апостолів у той час в Єрусалимі не було, Господь влаштував так, що вони всі там, щоб попрощатися з Тієї, яка і для них стала Матір`ю. Апостоли сумували про те, що Богоматір залишає їх, але Вона їх втішила, сказавши, що ніколи не залишить християн і завжди буде їм заступницею, що б не трапилося.

Відео: Богородицька Великдень: 28 серпня - свято Успіння Пресвятої Богородиці

Перед Успінням Богоматір благословила усіх, і через деякий час в світлиці все освітилося невимовним светом- світильники стемніє, відкрилася покрівля, і зійшов Сам Ісус Христос з ангелами, щоб прийняти чисту душу Своєї Матері. Богоматір звернулася до Нього з вдячною молитвою, просячи Його благословити всіх християн, а Її захистити від темних сил, а потім з радістю передала Господу Свою душу. В цей час всі почули спів ангелів: «Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою, благословенна Ти між жонами!»


Пречисте тіло Богоматері було поховано там, де Вона заповіла - в Гефсиманському саду. У тій же гробниці лежали тіла Йосипа-праведника і Її батьків.

Коли апостоли переносили тіло Богоматері в Гефсиманії, хворі отримували зцілення, і на очах у всіх відбувалися чудеса.

Первосвященики й книжники послали своїх слуг розігнати похоронну процесію, а тіло Богоматері наказали спалити, однак ті не змогли нікого побачити - ангели засліпили їх, а процесія апостолів була огороджена як би хмарним вінцем.



Священик Афоній спробував перекинути ложе з тілом Богоматері, але, як тільки його руки доторкнулися до нього, вони були тут же відсічені ангелом - хоча ніхто не зрозумів, як це сталося. Коли священик розкаявся, він тут же був видужав, приєднався до процесії і прийняв віру в Ісуса Христа всією душею і серцем. Віруючі довго прощалися з Богоматір`ю, і тільки до вечора апостоли змогли зробити поховання, а вхід до печери закрили великим каменем. У місця поховання вони залишалися три дні, молилися і співали псалми.

З усіх апостолів тільки Фома не зміг попрощатися з Богоматір`ю і бути присутнім при похованні, але через три дні він теж прибув до Єрусалиму. Так як він дуже сумував, апостоли вирішили відкрити вхід до гробниці, щоб Фома міг теж попрощатися з Нею. Відкривши вхід до печери, апостоли були вражені новим дивом: тіло Богоматері зникло, і тільки ароматні пелени залишилися там, де воно лежало.

У подиві повернулися апостоли в місто, і вже ввечері, зібравшись в будинку, почули під час молитви спів ангелів, і побачили над собою в повітрі Богоматір в сяючому вінку, оточену сонмом ангелів. Вона вітала їх, кажучи, що завжди буде з ними, буде їх заступницею перед Богом.

Успіння Пресвятої Богородиці - Один з найулюбленіших на Русі свят: як і Великдень, він нагадує про те, що наше земне життя тимчасова, а її закінчення - це перехід до Бога, що завжди радісно для християнської душі.

У Росії сьогодні дуже багато храмів і монастирів, присвячених цієї великої події - тільки в Москві і Московській області їх близько 20. В Успенських храмах відчувається особлива, заспокійлива благодать, і 28 серпня багато християн прагнуть відвідати їх.

Однак в будь-якому місці, де б ми не знаходилися, свято Успіння Божої Матері, світлий і піднесений, буде для нас радісним і ласкавим - варто тільки звернутися до Неї з вдячною молитвою.

Церква називає кончину Богоматері Успінням, бо Її не торкнулися смерть і тління, як то буває зі звичайними людьми. А ще церква говорить про те, що закони природи були переможені в Діві Марії: народивши, Вона залишилася невинності, а в смерті залишилася живою. Богоматір заснула лише на мить, щоб потім з`єднатися з джерелом вічного життя, і Своїми молитвами рятувати християн від мук і захищати їх від темних сил.

У цьому сенсі Вона дійсно не залишила православних, а це означає, що Її земне життя триває, хоча осягнути це розумом неможливо.


Про блаженного Андрія, жив в X столітті, і яке прославилося тим, що Господь нагородив його даром пророцтва за смиренність і праведне життя, розповідають, що він, потрапивши в райське обитель, побачив там дуже багато: святих, ангелів, але тільки не Богоматір. Коли ж він запитав, де Вона, йому відповіли, що Вона на Землі. Богородиця дійсно не залишила світу і ходить по землі, і навіть залишає сліди - як, наприклад, джерело на горі Почаївській, на Україні: там з відбитка Її стопи забило джерело.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці вважається не тільки великим православним святом - для хліборобів він теж дуже важливий, і з ним пов`язано багато обрядів і традицій.

Потрібно встигнути стиснути все снопи до цього терміну, і тому день 28 серпня ще називали «дожинки». Коли жінки і дівчата, дожинай в поле останні снопи, ввечері поверталися в село, їх зустрічали на околиці і обливали водою - вважалося, що тоді в майбутню весну і літо дощів буде досить.

Відео: Свято Успіння Пресвятої Богородиці в Успенському храмі Архангельськ

Зазвичай в цей день вся громада збиралася за одним столом: готували свіжу баранину, пироги, варили пиво, і з цього вечора починалися в селах і селах осінні посиденьки.

З Успінням було пов`язано багато прикмет і повір`їв. Говорили, що з цього дня і сонце засипает- що озимі треба встигнути посіяти за три дні до свята і три дні після нього.

Дорослі дівчата зі свята Успіння починали ретельніше за собою доглядати, щоб встигнути знайти судженого: адже весілля грали восени, і тієї, яка не встигла знайти нареченого, судилося весь наступний рік залишатися в дівчатах.

В цей час закінчується Успенський піст, і 29 серпня відзначається третій Спас - горіховий, або хлібний. До цього часу достигають горіхи, і їх уже можна є- хлібним Спас називають, так як до цього дня закінчуються жнива. На хлібний Спас пекли хліб і пироги з нового борошна - «третій Спас хліба припас».

У містах і селах влаштовувалися ярмарки, і торгівля в цей день була завжди успішною.

Багато смачних страв готували з горіхами: пригощали своїх рідних, знайомих, звали гостей. Випічка з горіхами не тільки дуже смачна, а й корисна - адже в горіхах багато вітамінів, мінералів та інших необхідних нам речовин. Найпростіше - приготувати кекси з горіхами, горіхові тістечка або торт з горіховим кремом - рецептів багато, але можна розбудити і свою фантазію.

Солодка випічка традиційна, але спробуйте приготувати інше смачна страва - голубці з горіхами. Дрібно нашаткувати 500 г капусти, ошпарити окропом і отжать- нарізану цибулю, корінь селери (по 100 г) і моркву (50 г) злегка припустити в маслі, додати 100 г подрібнених горіхів і все перемішати. Цією начинкою наповнити капустяне листя, попередньо розм`якшені в окропі, загорнути у вигляді голубців, укласти в глибоке деко, залити сметаною і запекти в гарячій духовці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

ІНШЕ


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Свято 28 серпня - успіння пресвятої богородиці