Свято 12 липня - свято славних і всехвальних первоверховних апостолів петра і павла

Відео: Протоієрей Димитрій Смирнов. Проповідь на свято святих первоверховних апостолів Петра і Павла

день рибалки

Пам`ять первоверховних апостолів Петра і Павла православна церква відзначає 12 липня. Перед цим закінчується Петрівський піст, встановлений християнською церквою ще до IV століття н. е. - Для того, щоб гідно підготуватися до свята святих апостолів.

Багато церковні свята пов`язані з подіями, які ніяк не можна назвати радісними - навпаки, вони трагічні. Так сталося і з святом первоверховних апостолів Петра і Павла - Він відзначається в той день, коли вони були страчені в Римі, за імператора Нерона.

Апостоли Петро і Павло вважаються стовпами християнської віри, хоча характери їх були абсолютно різними, і до свого Вчителя, Ісуса Христа, вони теж прийшли по-різному.

Петро, старший брат Андрія Первозванного, що не був ученим і освіченою - він був простий рибалка, однак в його грудях билося гаряче, живе серце, і людиною він був таким же - активним, рухливим, як сказали б сьогодні - експансивним і неврівноваженим. Неврівноваженість ця виражалася в його запальності: що б не відбувалося, він прагнув діяти негайно, і брав участь у безлічі різних подій.

Відомо, що коли в Гетсиманський сад прийшли стражники, щоб схопити Ісуса, саме Петро в гніві відрубав вухо одному з них. Там же Петро палко обіцяв Учителю, що ні зречеться нього, але відрікся вже через кілька годин. Каяття теж прийшло до нього швидко, і була цілком щира - він усвідомив, що він зробив, і плакав гіркими сльозами.

Ім`я «Петро», дане своєму учневі самим Христом, означає «камінь» або «скеля» - про це пам`ятають всі, хто брав в руки Святе Письмо, однак воно підкреслює не чорт характеру, а скоріше, твердість апостола в вірі.

Одним з перших чудес, здійснених Ісусом на Землі, було зцілення тещі Петра-рибна ловля, в якій взяв участь Ісус, справила на Петра сильне враження - по слову Вчителі в мережах рибалок виявилося стільки риби, що вони не витримали і стали рватися. Петра тоді охопив священний жах: він визнав, що Христос і справді - Господь, і став благати його піти, так як вважав себе грішником і недостойним людиною.

Апостолом християнської надії Петра називають тому, що він завжди діє щиро: коли він проявив слабкість, і відрікся від Учителя, то зумів знайти в собі сміливість визнати це і покаятися. В результаті Господь тричі повелів Петру «пасти овець Його», тим самим затвердивши його своїм першим учнем. Не менш символічні в цьому сенсі і інші слова Ісуса: «... на цьому камені Я збудую Церкву Мою».


Після зішестя Святого Духа саме Петро звернув до Христа найбільше людей, вийшовши до них і почавши проповедовать- пройшло ще трохи часу, і в християнство було звернуто ще кілька тисяч іудеїв. Всього за короткий час Петро привів до істинної віри 8000 людина- до того ж він постійно зцілював хворих і стражденних - настільки сильною була його віра, що, якщо його тінь падала на хвору людину, той зцілявся.

Коли Ірод Агріппа уклав Петра в темницю, християни Єрусалиму стали молитися за нього, і сталося диво: вночі в темницю спустився Ангел, ланцюги з апостола впали, і він зміг піти, і ніхто його не помітив.



У відомому романі Генріха Сенкевича є епізод, який описує зустріч Петра і Ісуса Христа на дорозі в Рим. Цей епізод і дав назву роману - «Quo vadis?».

Перші християни Рима, побоюючись за життя апостола, умовили його таємно покинути місто. Вийшовши з Риму, Петро раптово побачив що йде по дорозі, назустріч йому, Христа. Здивований, він кинувся на коліна, припав головою до землі, а потім запитав Ісуса: «Quo vadis, Domine? Куди йдеш, Господи? ».

У відповідь він почув тихий і сумний голос: «Раз ти залишаєш народ мій, я йду в Рим, на нове розп`яття». Ці слова Господа вирішили долю апостола Петра: він довго лежав у пилюці на дорозі, а потім встав і повернувся до Риму.

Апостол Павло був зовсім іншим, і взагалі, за людськими поняттями, неможливо осягнути - як можна було обрати його для служіння Господу і християнській вірі?

Перш за все, він був родом з багатої знатної родини, і був римським громадянином за народженням. Батьки Павла були фарисеями, і жили в Тарсі, а його жителі в правах прирівнювалися до римлян. Юнак був вихований в суворій вірі своїх предків, був непримиренним противником християнства. Можливо, він сам попросив Синедріон про призначення на особливу посаду, яка дозволяла йому переслідувати християн, хапати їх і вести до Єрусалиму, як єретиків.

Все закінчилося раптово і швидко: Павло миттєво «переродився», перетворившись із жорстокого гонителя християн в справжній полум`я християнської віри.

Варто було тільки Ісусу з`явитися йому і сказати кілька слів, які здаються людям абсолютно звичайними - однак Павло, почувши їх, став терпляче, мужньо, не звертаючи уваги на небезпеку і гоніння, поширювати вчення Христа на Землі.

Відео: Проповідь Патріарха в свято апп. Петра і Павла

30 років тривало апостольське служіння Павла, і за цей час він обійшов безліч країн і земель - він був на Близькому Сході, в Греції, на Кіпрі і в інших місцях, засновував церкви, проповідував, допомагав нужденним, творив чудеса, і зробив дуже багато для поширення християнства.

Відомо, що і Петро, і Павло прийняли мученицьку смерть в Римі, за імператора Нерона, в 67 році н.е. Петро був засуджений до розп`яття, але попросив розіпнути його головою вниз, вважаючи себе негідним такої ж смерті, яку прийняв Ісус Христос.

Павло був страчений, як громадянин Риму - обезголовлений мечем. Пам`ять обох апостолів святкується християнською церквою в один день. В католицтві це свято відзначається 29 червня.

Чому ж апостолів Петра і Павла називають первоверховними? Чи означає це, що вони стояли вище за інших апостолів, і керували ними?


Зовсім ні, але вони займають особливе місце, тому що працювали і терпіли більше, ніж інші. Апостолам було велено йти до народів, і проповідувати їм Слово Боже, звертати їх до християнської віри і хрестити - і всі вони виконали це веління. Однак негараздів, нещасть і поневірянь більше всіх терпіли саме апостоли Петро і Павло, і вони звернули до Христа дуже багато людей.

Відео: Собор святих славних і всехвальних дванадцяти апостолів Христових - 13 липня.

Після Хрещення Русі святі апостоли Петро і Павло стали шануватися і у нас. Їх відразу стали зображати на церковних фресках, потім з`явилися монастирі, храми та ікони - перша ікона була привезена на Русь Володимиром Святим з Херсонеса. Дуже відома в Росії ікона «Апостоли Петро і Павло», приписувана Андрію Рубльова.

На Русі це свято називали Петровим днем: у цей день починали готуватися до сенокосу- ходили в гості і приймали гостей - адже кінчався пост.

Однак напередодні ввечері, за вечерею, удома залишалися тільки сімейні і старі, а молодь - дівчата і хлопці, йшла в поле з вечора, і чекала сходу сонця, щоб на нього подивитися - вважалося, що в Петров день сонце грає всіма кольорами веселки. Було прийнято в цей день ходити в храм сім`ями, сповідатися і причащатися.

Літній м`ясоїд - це період, який починається в день Петра і Павла. Якщо свято випадав на п`ятницю або середу, то їли рибу, а м`ясо - вже на наступний день.

У селах раніше на святкування збиралася вся селянська громада: це називалося «братчини» - «Петрівщина», і такі трапези мали давнє коріння. Столи ставили на лузі, приносили з собою їжу та питво - так робили в давнину перші християни.

Тоді і бідні, і багаті приносили з собою, хто що міг, складалися, а потім ділили їжу на всіх - в ім`я любові. Дуже красиво називалися такі трапези - «вечеря любові», так як люди зазвичай збиралися вечорами, закінчивши всі денні справи.

Російські селяни, збираючись за столом, теж відчували себе членами громади - це було важливо. У громаді ніхто не залишався один - все приходили на допомогу один одному: в роботі, під час стихійних лих або хвороби, і переживати будь-які труднощі було легше.

Свято першоверховних апостолів Петра і Павла став символом єдності християн: з перших століть існування християнства, і на всі часи, поки буде стояти Церква Ісуса Христа.

А представникам різних християнських конфесій, розпочинають суперечки про віру, варто було б частіше згадувати слова Послання Святого Павла: «Закон в однім слові міститься: Люби свого ближнього, як самого себе».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

ІНШЕ


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Свято 12 липня - свято славних і всехвальних первоверховних апостолів петра і павла